BURGER WOŁOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM, RUKOLĄ I Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki:

bułka (80 g),

stek wołowy (150g),

sos miodowo-musztardowy,

30 g sera pleśniowego np. Lazur,

1 plaster cebuli,

1 plaster pomidora,

3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,

sałata rukola.

 

Stek wołowy (6 porcji):

1 kg łopatki wołowej/kark wołowy,

100 ml woda,

1 cebula, papryka wędzona,

pieprz, sól, kolendra,

sos Worcester,

czosnek.

 

Sos miodowo-musztardowy: 

1 łyżka musztardy francuskiej,

1 łyżka majonezu,

1 łyżka miodu,

1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,

1 łyżka oliwy pieprz marynowany zielony do smaku sól.

Czas:

50 minut

Klasyczny burger, w którym cały smak zamyka się w cudownie doprawionym i fachowo przyrządzonym steku wołowym, a dodatek kremowego sera pleśniowego i rukoli, sprawia, że wyczuwalna jest delikatna orzechowa nuta, którą świetnie przełamuje słodko-ostry sos. Po prostu pyszny!

 

PRZYGOTOWANIE:

Do zmielonego mięsa dokładamy drobno posiekaną cebulę, wodę, pieprz i wędzoną paprykę. Solimy nasze steki dopiero na grillu lub patelni, podczas smażenia, ponieważ mięso wołowe wcześniej posolone twardnieje podczas obróbki cieplnej.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy steki o wadze 150 g i  grubości  około 0,5 cm. Możemy dodać drobno siekaną kolendrę, czosnek lub sos Worcester, który podkreśli korzenny smak naszych steków. Gotowe mięso wkładamy do bułki, którą wcześniej nacieramy sosem miodowo-musztardowym, dodajemy rukolę, plastry sera pleśniowego i świeże warzywa.

 

SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY

Proste połączenia bywają najlepsze i ten sos jest tego doskonałym przykładem. Wystarczy kilka składników, proporcje dopasowane do potrzebnej ilości sosu i powstaje słodko-pikantna mieszanka, która doskonale smakuje z liściem sałaty lub jako dodatek do mięsnego burgera.

PRZYGOTOWANIE:

Ocet mieszamy z miodem i chwilę gotujemy, do momentu aż odparuje. Studzimy i dodajemy majonez, musztardę francuską (z gorczycą), drobno posiekany pieprz marynowany i w razie potrzeby odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy. Sos można serwować od razu lub lekko schłodzony.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025