Klasyczny burger, w którym cały smak zamyka się w cudownie doprawionym i fachowo przyrządzonym steku wołowym, a dodatek kremowego sera pleśniowego i rukoli, sprawia, że wyczuwalna jest delikatna orzechowa nuta, którą świetnie przełamuje słodko-ostry sos. Po prostu pyszny!
PRZYGOTOWANIE:
Do zmielonego mięsa dokładamy drobno posiekaną cebulę, wodę, pieprz i wędzoną paprykę. Solimy nasze steki dopiero na grillu lub patelni, podczas smażenia, ponieważ mięso wołowe wcześniej posolone twardnieje podczas obróbki cieplnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy steki o wadze 150 g i grubości około 0,5 cm. Możemy dodać drobno siekaną kolendrę, czosnek lub sos Worcester, który podkreśli korzenny smak naszych steków. Gotowe mięso wkładamy do bułki, którą wcześniej nacieramy sosem miodowo-musztardowym, dodajemy rukolę, plastry sera pleśniowego i świeże warzywa.
SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
Proste połączenia bywają najlepsze i ten sos jest tego doskonałym przykładem. Wystarczy kilka składników, proporcje dopasowane do potrzebnej ilości sosu i powstaje słodko-pikantna mieszanka, która doskonale smakuje z liściem sałaty lub jako dodatek do mięsnego burgera.
PRZYGOTOWANIE:
Ocet mieszamy z miodem i chwilę gotujemy, do momentu aż odparuje. Studzimy i dodajemy majonez, musztardę francuską (z gorczycą), drobno posiekany pieprz marynowany i w razie potrzeby odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy. Sos można serwować od razu lub lekko schłodzony.