Kalafior to popularne i chętnie kupowane przez Polaków warzywo. Zaledwie kilka dni temu, na naszym profilu na Facebooku, zadecydowaliście, że to właśnie przepisy z kalafiorem znajdą się na naszym blogu. Mamy nadzieję, że nasze kuchenne inspiracje przyniosą Wam wiele radości i nieraz do nich powrócicie!
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior oczyścić i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem i połową oliwy. Podgrzewać na lekkim ogniu aż warzywa zaczną skwierczeć. Przykryć i podgrzewać jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.
Wlać bulion, zagotować, dodać mleko i na wolnym ogniu ponownie zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem, gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, zupę zmiksować. Zupę przetrzeć przez sito drewnianą łyżką, dla uzyskania idealnego kremu. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać.
Zupę rozlać do talerzy, posypać szczypiorkiem i zrumienionymi grzankami.