SOS ENCHILADA

Składniki:

4 łyżki oleju,

4 łyżki mąki,

1 łyżeczka kminu mielonego,

1 łyżeczka pieprzu cayenne,

4 szklanki wody,

450 g pasty pomidorowej,

1 łyżeczka suszonej cebuli i granulowanego czosnku,

sól do smaku.

Czas:

30 minut

Doskonale pasuje do pieczonych jajek lub jako baza meksykańskiego dipu. Wystarczy kilkanaście minut, by stworzyć pyszny sos.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z pieprzem i olejem smażyć na małym ogniu, aż do zrumienienia. Dodajemy następnie pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 20-30 minut, do chwili aż odparuje i zgęstnieje. Można przechowywać w słoiczkach, krótko wcześniej pasteryzując.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025