Krem z groszku na mleku kokosowym

Składniki:

opakowanie mrożonego groszku (400g)

puszka mleka kokosowego (400g)

szklanka bulionu warzywnego

łyżka oleju

świeży imbir – ok. 1 cm

trawa cytrynowa – ok. 3 cm

sól, pieprz

Czas:

40 minut

Proste i pyszne

Zupa to bardzo ważny element codziennego menu, szczególnie zimą, kiedy to potrafi przyjemnie rozgrzać już w kilka chwil. Jeśli jednak znudziły się Wam tradycyjne zupy, teraz postawcie na zupy-krem, które są niesamowicie proste w przygotowaniu, a do tego są pożywne i smaczne.

Z czego przygotować zupę-krem? Opcji jest cała masa – możemy wykorzystać właściwie większość warzyw, a nawet owoce 😉 Każda będzie charakteryzować się innym smakiem i pięknym, jednolitym kolorem. Jeśli na górę dodamy jeszcze kleks śmietany, prażone pestki słonecznika lub dyni albo chips warzywny, takie danie stanie się naprawdę efektowne i apetyczne.

Z łatwo dostępnych na co dzień składników, przygotujemy na przykład zupę krem z:
buraków, brokułów, kalafiora, ziemniaków, papryki, cebuli, pieczonej cukinii i szpinaku, dyni, soczewicy, batatów i kukurydzy, białych warzyw, pieczarek lub z gruszki i pietruszki 🙂
Poniżej znajdziecie przepis na dwie szczególnie polecane przez nas zupy-krem.

PRZYGOTOWANIE:

Groszek wraz ze startym na drobnych oczkach imbirem i posiekaną trawą cytrynową podsmażamy ok. 5 min. na oleju. Następnie zalewamy ciepłym bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy ok. 15 min. aż do miękkości groszku. Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024