Mielone kotleciki z kaszą kuskus

Składniki:

40 dag mięsa mielonego,

1/3 szklanki kaszy kuskus,

1 mała cebula,

pół małej bułki,

1 łyżeczka czosnku granulowanego,

1 białko,

1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,

bułka tarta,

olej do smażenia,

sól,

pieprz

Czas:

50 minut

Kasza kuskus to świetne źródło żelaza i potasu. Dodanie jej do kotletów mielonych sprawi, że tradycyjne danie polskiej kuchni nabiera zupełnie nowego smaku. Lekkostrawny i zdrowy kotlecik mielony z kaszą kuskus – w sam raz na raz!

PRZYGOTOWANIE:

Zalewamy gorącą wodą kaszę kuskus i odstawiamy do ostudzenia. Wsypujemy ostudzoną kaszę do mielonego mięsa, następnie dodajemy posiekaną cebulę. W międzyczasie moczymy bułkę w wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy bułkę do mięsa, dorzucając czosnek granulowany, przyprawę do mięsa oraz białko z jajka. Całą masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025