PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Składniki:

ciasto pierogowe,

250 g zielonej soczewicy,

2 cebule,

4 ząbki czosnku,

1 łyżka masła,

1 jajko,

pieprz, sól, majeranek

Czas:

90 minut

Soczewicę jadano w starożytnej Grecji i Egipcie, ale równie doskonale sprawdza się na polskich stołach i to nie tylko tam, gdzie prym wiodą dania wegetariańskie. Doprawiona odrobiną czosnku, aromatycznym majerankiem i cebulką, sprawia, że pierogi w takiej odsłonie są po prostu wyśmienite.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy do soczewicy, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Faszerujemy przygotowane porcje ciasta. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z masłem lub kwaśną śmietaną.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025