Tarta a’la carbonara

Składniki:

300 g fileta z kurczaka ,

50 g boczku wędzonego,

1 cebula,

200 ml śmietany Rama 15%,

200 g mozzarelli,

2 jajka,

50 g parmezanu,

2 łyżki oliwy,

natka pietruszki,

sól, pieprz

Czas:

50 minut

Doskonała i sycąca propozycja wytrawnej tarty. Znajdzie swoich zwolenników nie tylko wśród miłośników popularnego sosu carbonara. Spróbujcie, a kruche ciasto z kremowym farszem, aromatycznym boczkiem i świeżą pietruszką zagości w Waszych kuchniach na stałe.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy w kostkę filet z kurczaka, podsmażamy na oliwie, dodajemy boczek i posiekaną drobno cebulę – wszystko razem zesmażamy. Studzimy i dodajemy mozzarellę. Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone składniki,  zalewamy mieszanką śmietany z jajami, posypujemy startym parmezanem i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury  180°C.  Przed podaniem, posypujemy naszą tartę drobno posiekaną natką pietruszki.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025