Król ziemniak
Placki ziemniaczane, pierogi ruskie, ziemniaki faszerowane, puree, kartoffelsalat… Ziemniak to wspaniałe międzynarodowe warzywo, które sprawdza się nie tylko jako dodatek, ale też i główny element dania. My sprawdziliśmy, jak radzi sobie w zupie, przygotowując przepis na zupę ziemniaczaną z wołowiną!
Ziemniak to zdecydowany król kuchni wielu państw. Kucharze z niemal każdego zakątka świata potrafią wyczarować z niego różne pyszności. W naszej tradycji pojawił się setki lat temu, stopniowo zyskując na popularności. Kto dziś wyobraża sobie niedzielny obiad bez kremowego ziemniaczanego puree? Tym razem jednak postanowiliśmy potraktować ziemniaka inaczej. W tym przepisie postanowiliśmy połączyć go z wołowiną i wędzoną słoniną. I przepadliśmy! Bo zupa ziemniaczana z wołowiną jest przepyszna. Sprawdźcie!
PRZYGOTOWANIE:
Kark wołowy kroimy w kostkę około 2 x 2cm, smażymy na oleju i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy. Słoninę wędzoną kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, zlewamy nadmiar tłuszczu. Cebule i pora kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy ze słoniną. Warzywa i ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy razem ze słoniną i cebulą. Do wywaru dodajemy przesmażone warzywa i ziemniaki, gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Zupa ziemniaczana z wołowiną gotowa!
Podajemy z suszonym tymiankiem i świeżą natki pietruszki
Pro tip: Nasza zupa ziemniaczana z boczkiem jest wspaniałym i sytym daniem – warto dodać do niej świeże zioła, by wydobyć z wołowiny pełnie smaku!