Zupa z botwiny na żeberkach z młodymi ziemniakami

Składniki:

botwina 600g

młode ziemniaki 350g

woda 2,5l

żeberka 350g

2 marchewki

liście laurowe 2szt

ziele angielskie 2 szt

sól 15 g

szczypta pieprzu

2 ząbki czosnku

1 cytryna

szczypta cukru

śmietana 30% 250ml

pęczek świeżego koperku

Czas:

90 minut

Wiosna, warzywa, świeżość i sezonowość

To wszystko znajdziecie właśnie w tym przepisie! Botwina, czy można bardziej dosłownie przekazać, że wiosna już w pełni?

Znamy wiele sposobów na botwinę, ale przepisem właśnie na tą wspaniałość szczególnie chcemy się z Wami podzielić. Prostota i dobroć w jednym!

 

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie i gotujemy nasz wywar. W tym czasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gdy żeberka się ugotują, wyciągamy je z wywaru, a w zamian dorzucamy ziemniaki, marchewkę oraz botwinkę i zagotowujemy. Gdy wszystkie skłądniki będą miękkie, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy śmietanę – uważajmy by się nie zważyła, dlatego najlepiej odlać najpierw trochę wywaru to szklanki i tam wmieszać śmietanę, a dopiero potem wlać do całości. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżo posiekanego koperku i gotowe!

 

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024