Wiosna, warzywa, świeżość i sezonowość
To wszystko znajdziecie właśnie w tym przepisie! Botwina, czy można bardziej dosłownie przekazać, że wiosna już w pełni?
Znamy wiele sposobów na botwinę, ale przepisem właśnie na tą wspaniałość szczególnie chcemy się z Wami podzielić. Prostota i dobroć w jednym!
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie i gotujemy nasz wywar. W tym czasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gdy żeberka się ugotują, wyciągamy je z wywaru, a w zamian dorzucamy ziemniaki, marchewkę oraz botwinkę i zagotowujemy. Gdy wszystkie skłądniki będą miękkie, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy śmietanę – uważajmy by się nie zważyła, dlatego najlepiej odlać najpierw trochę wywaru to szklanki i tam wmieszać śmietanę, a dopiero potem wlać do całości. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżo posiekanego koperku i gotowe!