Zupa warzywna ze świeżą bazylią

Składniki:

1 kg marchewki,

0,5 kg selera,

0,3 kg pietruszki,

0,3 kg selera naciowego,

0,3 l białego wytrawnego wina,

0,1 kg świeżej bazylii,

2,5 l wody,

2 szt. liścia laurowego,

3 kulki ziela angielskiego,

oliwa z oliwek,

pieprz,

sól

Czas:

40 minut

Zupa warzywna ze świeżą bazylią to idealny pomysł na lekki obiad. Połączenie marchewki, selera, pietruszki i bazylii odświeży Twoje wiosenne menu!

PRZYGOTOWANIE:

Obieramy warzywa i kroimy cebulę. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy na niej pokrojoną cebulę. Dolewamy do niej wino i pozostawiamy do odparowania. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w równe plasterki i wrzucamy je do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy, do uzyskania miękkości. Kroimy pomidory i dorzucamy je do ugotowanych warzyw. Całość doprawiamy wedle uznania. Gotowane danie dekorujemy posiekaną bazylią.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025