ZUPA ŚMIETANOWO-SEROWA Z BROKUŁAMI

Składniki:

Ilość na 4 porcje:

4 łyżki masła,

1 cebula,

1 łyżka mąki,

2 szklanki bulionu drobiowego,

1 marchewka,

2 ziemniaki,

20 dag brokułów,

1 szklanka mleka,

1 szklanka płynnej kremówki,

trójkącik serka topionego – śmietankowy lub ziołowy,

1 szklanka startego sera salami,

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

Czas:

45 minut

Kremowa, wyrazista w smaku zupa serowa z dodatkiem soczyście zielonego brokuła, to danie dla tych, którzy lubią proste składnik i  zaskakujący efekt końcowy. Wystarczy około godzina, a na waszym stole pojawi się prawdziwie królewskie danie.

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Wsypujemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, kostki ziemniaków i różyczki brokułów. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Dolewamy mleko, kremówkę i mieszając zagotowujemy. Dokładamy serek topiony, delikatnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą zupę miksujemy blenderem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką. Rozlewamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy startym serem i posiekaną natką.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025