Na pozór nieszablonowe połączenie dorsza i świeżych kurek okazuje się strzałem w dziesiątkę! To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe doskonale rozgrzewa i wzmacnia dzięki dużej dawce białka i omega-3. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.
PRZYGOTOWANIE:
Marchew, pora i selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na „dużych oczkach”. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę (około 1,5 centymetra). Filet z dorsza kroimy w bardzo grubą kostkę. W wodzie lub bulionie rybnym gotujemy ziemniaki. W połowie gotowania ziemniaków dodajemy zeszklone na połowie oleju rzepakowego marchew, seler i por. Na drugiej połowie tłuszczu oleju przesmażamy dokładnie umyte kurki, które dodajemy do zupy.
Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojonego dorsza, a następnie dolewamy śmietankę i dodajemy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.