Zupa rybna z kurkami

Składniki:

800 g fileta z dorsza atlantyckiego,

150 g marchewki,

100 g korzenia selera,

100 g pora,

150 ml oleju rzepakowego,

150 g groszku konserwowego,

600 g ziemniaków,

800 g świeżych kurek,

100 g kopru świeżego,

1500 ml bulionu rybnego/wody,

100 ml śmietanki 30%,

sól i biały pieprz mielony

Czas:

40 minut

Na pozór nieszablonowe połączenie dorsza i świeżych kurek okazuje się strzałem w dziesiątkę! To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe doskonale rozgrzewa i wzmacnia dzięki dużej dawce białka i omega-3. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.

PRZYGOTOWANIE:

Marchew, pora i selera kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na „dużych oczkach”. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę (około 1,5 centymetra). Filet z dorsza kroimy w bardzo grubą kostkę. W wodzie lub bulionie rybnym gotujemy ziemniaki. W połowie gotowania ziemniaków dodajemy zeszklone na połowie oleju rzepakowego marchew, seler i por. Na drugiej połowie tłuszczu oleju przesmażamy dokładnie umyte kurki, które dodajemy do zupy.

Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojonego dorsza, a następnie dolewamy śmietankę i dodajemy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025