Zupa pomidorowa z cieciorką

Składniki:

1 żółta papryka,

1 filet z piersi kurczaka,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

garść fasoli szparagowej,

olej,

szklanka bulionu drobiowego,

500 ml passaty pomidorowej,

800 g pokrojonych pomidorów,

2 łyżki cukru,

puszka ciecierzycy,

sól,

koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

kilka gałązek natki pietruszki

Czas:

40 minut

Masz dość tradycyjnej pomidorowej? Przedstawiamy dla niej świetną alternatywę. Połączenie pomidorów i cieciorki jest nie tylko zdrowe – ale i bardzo smaczne. Wiadomo nie od dziś, że cieciorka posiada liczne właściwości zdrowotne. Pożywna zupa z dodatkiem kurczaka to świetny sposób na lekki, zdrowy obiad.

PRZYGOTOWANIE:

Kroimy mięso w paski i paprykę w drobne kostki. Siekamy cebulę i czosnek. Oczyszczamy fasolę szparagową i tniemy ją na kawałki. Podsmażamy na łyżce oleju paprykę, cebulę i czosnek, następnie do warzyw dorzucamy fasolkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy.

Kiedy nasze warzywa się zagotują, dodajemy do nich passatę, pomidory, cukier, odsączoną ciecierzycę i przyprawy.  Wszystko ponownie gotujemy do momentu, aż fasolka zrobi się miękka. Smażymy kurczaka na złoty kolor i dodajemy go do zupy, gotując ją jeszcze kilka minut. Doprawiamy koncentratem wedle uznania.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025