Zupa podgrzybkowa z tymiankiem

Składniki:

spora garść suszonych podgrzybków,

1/2 kg świeżych podgrzybków,

1 łyżka masła,

oliwa,

czerwona cebula,

1,5 litra bulionu mięsnego,

pęczek tymianku,

sól, pieprz,

łazanki

Czas:

50 minut

Zupa grzybowa to klasyka na polskim stole! Mając do dyspozycji świeże grzyby leśne jesienią warto wyprobować nowe smaki i odejść od klasycznej pieczarkowej. Podana z łazankami zupa będzie idealnym i sytym antidotum na pierwsze chłody.

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na około 3 godziny. Świeże – starannie czyścimy i kroimy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę do zeszklenia. Dokładamy odsączone i pokrojone grubo świeże grzyby, chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy gałązki tymianku i suszone grzyby wraz z wodą z moczenia. Gotujemy jeszcze około 30 minut.

Doprawianą do smaku zupę podajemy z łazankami.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025