Nowe oblicze marchewki!
Zazwyczaj w zupach jest tylko jednym z wielu składników. My przekonamy was, że dzięki kilku charakternym dodatkom, skromna i niepozorna marchewka nabierze wyjątkowego smaku, a zupa krem z marchewki z imbirem stanie się daniem klasy premium, które rozgrzeje serca pałaszujących ją gości.
Marchewka to jedno z podstawowych warzyw, do którego dostęp mamy przez cały rok. Jednak w wersji gotowanej bywa mdła, dlatego trzeba się nią odpowiednio zająć, by wydobyć cały jej potencjał! Sekretem naszej zupy marchewkowej jest dodatek imbiru, który podkręca jej smak i zdecydowanie nadaje charakteru. Orientalną nutę zapewni mleko kokosowe, które nada też naszej zupie kremowości. Do tego pomarańcze i kolendra! Sami przyznacie, że nasz krem z marchewki z imbirem brzmi jak wyjątkowa zupa. Bierzmy się za gotowanie i sprawdźcie, jak smakuje!
PRZYGOTOWANIE:
Ulubioną włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy. Marchewkę i cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia się warzyw. Dodajemy do bulionu. Pomarańcze obieramy ze skórki, pamiętając o dokładnym usunięciu wszystkich białych części. Wrzucamy je do wywaru. Imbir obieramy, drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy do zupełnej miękkości wszystkich składników. Dodajemy mleko kokosowe, następnie zupę miksujemy na gładko, po czym dokładnie przecieramy przez sito. Zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w paseczki julienne o długości około 8cm, dodajemy do zupy i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Krem z marchewki już jest gotowy!
Podajemy z listkami świeżo siekanej kolendry.
Pro tip: Kolendra doskonale podkreśla smak zupy marchewkowej, jednak wiemy doskonale, że nie jest lubiana przez wszystkich. Możecie ją więc zastąpić inną zieleniną, np. pietruszką. Wybór zawsze należy do Was!
Smacznego!