ZALEWAJKA Z KIEŁBASĄ

Składniki:

Ilość na 6 porcji:

 

50 minut 3-4 kartofle,

15 dag wędzonej kiełbasy,

1 cebula,

3 ząbki czosnku,

2 liście laurowe,

3-4 ziarna ziela angielskiego,

5-6 ziaren czarnego pieprzu,

0,5 l naturalnego zakwasu,

2 łyżki suszonego majeranku.

Czas:

50 minut

Minimum składników, maksimum aromatów ziołowych i swojsko brzmiąca nazwa… i już! Smakowita zalewajka gotowa. To doskonały przykład jak przyrządzić pyszne COŚ z NICZEGO!

PRZYGOTOWANIE:

Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Boczek podsmażamy, na lekko wytopionym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy kartofle, smażymy wszystko chwilę i zalewamy 1 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy, aż kartofle będą miękkie. Dodajemy naturalny zakwas i dokładnie mieszamy. Dodajemy do wywaru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025