W zimowy dzień nie ma nic lepszego niż talerz sycącej zupy. Jeśli jeszcze dorzucić do tego drobny fakt, że pochodzi ona z pięknej słonecznej Italii, to przyznajcie sami – od razu robi się cieplej. Zdania były podzielone, a więc obiecujemy zdradzić Wam przepis na obie zupy – dziś włoska zupa fasolowa z makaronem. Smacznego!
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę zalewamy na noc zimną wodą, rano obgotowujemy w tej samej wodzie i solimy dopiero pod koniec gotowania, a następnie odcedzamy. Wędzonkę kroimy w paski i obsmażamy na głębokiej patelni z dodatkiem łyżki oleju.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Zalewamy gorącym bulionem i wodą, gdy całość zacznie wrzeć, dorzucamy fasolę, przykrywamy i gotujemy przez 1 godzinę. Dodajemy pomidory i makaron i podgotowujemy całość około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy w głębokich miseczkach, każdą porcję dekorując odrobiną bazylii i łyżką tartego parmezanu.