WŁOSKA ZUPA FASOLOWA Z MAKARONEM

Składniki:

Ilość na 6 porcji:

1 szklanka suchej białej fasoli typu „Jaś”,

sól,

30 dag wędzonki,

1 łyżka oleju,

1 cebula,

2 marchewki,

3 ząbki czosnku,

1 l bulionu drobiowego,

1/2 l gorącej wody,

1 puszka pomidorów pelati,

1 szklanka drobnego makaronu,

pieprz,

cukier,

suszona lub świeża bazylia,

tarty parmezan

Czas:

90 minut

W zimowy dzień nie ma nic lepszego niż talerz sycącej zupy. Jeśli jeszcze dorzucić do tego drobny fakt, że pochodzi ona z pięknej słonecznej Italii, to przyznajcie sami – od razu robi się cieplej. Zdania były podzielone, a więc obiecujemy zdradzić Wam przepis na obie zupy – dziś włoska zupa fasolowa z makaronem. Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę zalewamy na noc zimną wodą, rano obgotowujemy w tej samej wodzie i solimy dopiero pod koniec gotowania, a następnie odcedzamy. Wędzonkę kroimy w paski i obsmażamy na głębokiej patelni z dodatkiem łyżki oleju. 

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy przez chwilę. Zalewamy gorącym bulionem i wodą, gdy całość zacznie wrzeć, dorzucamy fasolę, przykrywamy i gotujemy  przez 1 godzinę. Dodajemy pomidory i makaron i podgotowujemy całość około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy w głębokich miseczkach,  każdą porcję dekorując odrobiną bazylii i łyżką tartego parmezanu.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025