Babka migdałowa

Składniki:

200 g masła

180 g drobnego cukru do wypieków

4 duże jajka

120 g mąki pszennej

100 g zmielonych migdałów

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​

1 szklanka cukru pudru

3 – 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego

Czas:

70 minut

Wielkanocne wypieki

Wielkanoc bez zapachu i smaku świątecznych wypieków? Trudno to sobie wyobrazić! Są wypieki, które przygotowujemy specjalnie na tę okazję. Ich przygotowanie nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Opracowaliśmy dla Was propozycję, dzięki której smak Wielkanocy będzie kompletny.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Na koniec przygotować lukier. Cukier puder wraz z wodą lub likierem umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli zbyt rzadki).

Smacznego!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025