Pyszny, zdrowy i sycący
oto nasz dzisiejszy bohater, czyli wegański kapuśniak z boczniakami. Ta pełna smaku i wartości odżywczych zupa, to propozycja dla osób rozsmakowanych w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz nie jedzących mięsa. Wegański kapuśniak z boczniakami jest świetną opcją na spotkanie z przyjaciółmi – zwłaszcza, gdy będą wśród nich weganie. Poniżej przedstawiamy przepis – zaskoczcie nim swoich znajomych.
Boczniaki to grzyby wyjątkowe, bo w przeciwieństwie do swoich leśnych braci pełne są wartości odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości przyswajalnego białka, są idealnym zamiennikiem mięsa. Wartościowe alternatywy są bardzo ważne, bo weganizm i wegetarianizm coraz bardziej zyskują na popularności. Cieszymy się, że zdrowe potrawy zaczynają dominować na stołach, a zwłaszcza jeśli dzieję się to w naszej tradycyjnej kuchni polskiej! Najważniejsze jednak, żeby było smacznie – a kapuśniakowi z boczniakami smaku odmówić nie można!
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy bulion warzywny według ulubionego przepisu. Boczniaki, białą kapustę i seler kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra. Włoszczyznę podsmażamy na oleju, dodajemy kolejno seler naciowy i cebulę. Podsmażamy i dodajemy kapustę. Dusimy wszystko razem przez kilka minut. W tym czasie na osobnej patelni na mocnym ogniu podsmażamy boczniaki z pomidorami i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem i wodą i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy i starty czosnek. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, do miękkości wszystkich składników.
Pro tip: Pamiętajcie, że grzyby smażymy szybko i krótko – na mocnym ogniu!