WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM, CEBULĄ I ŻURAWINĄ

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej,

2 cebule,

1 jabłko,

1 łyżka żurawiny,

50 g masła,

majeranek, sól, pieprz

Czas:

30 minut

Wątróbka nie musi być nudna, ani kojarzyć się z koszmarem z dzieciństwa serwowanym jako antidotum na anemię. Podawana z jabłkiem, majerankiem i żurawiną – nie ma sobie równych! Będzie smakowała świetnie podana ze świeżym pieczywem, gotowanymi ziemniakami czy z kaszą gryczaną.

PRZYGOTOWANIE:

Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Następnie  zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, krótko podsmażamy i dodajemy jabłka pokrojone w ósemki  oraz żurawinę.

Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie – możemy podlać odrobiną białego wina lub soku jabłkowego.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025