Wątróbka nie musi być nudna, ani kojarzyć się z koszmarem z dzieciństwa serwowanym jako antidotum na anemię. Podawana z jabłkiem, majerankiem i żurawiną – nie ma sobie równych! Będzie smakowała świetnie podana ze świeżym pieczywem, gotowanymi ziemniakami czy z kaszą gryczaną.
PRZYGOTOWANIE:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Następnie zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, krótko podsmażamy i dodajemy jabłka pokrojone w ósemki oraz żurawinę.
Całość doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie – możemy podlać odrobiną białego wina lub soku jabłkowego.