WARZYWNA ZAPIEKANKA ENCHILADA

Składniki:

3 zielone papryczki chili,

2 czerwone papryki (pokrojone w kostkę),

różyczki z jednej, mniejszej główki kalafiora lub jeden podzielony na części brokuł,

2 ziemniaki,

1 biała cebula – piórka,

1 szklanka kukurydzy,

3-4 łyżki oleju do smażenia,

10 tortilli kukurydzianych (przekrojonych na pół),

2 szklanki tartego sera żółtego,

2 szklanki salsy enchilada, śmietana,

2 garści liści szpinaku

Przyprawy: 1,5 łyżeczki mielonego kminku,

2 ząbki czosnku (rozgniecionego przez praskę),

sól i pieprz do smaku,

pół szklanki świeżej kolendry (drobno posiekanej),

drobno posiekana zielona cebulka

Czas:

120 minut

Pyszna warzywna zapiekanka, z dodatkiem sosu enchilada, który możecie przyrządzić według sprawdzonego przepisu. Parę meksykańskich elementów i voilà… pomysł na jesienny obiad gotowy!

PRZYGOTOWANIE:

Umyte, obrane i pokrojone warzywa rozkładamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem odrobiny oleju. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika, wcześniej posypując kminkiem, czosnkiem, pieprzem, solą i skrapiając wierzch olejem. Pieczemy przez 40-50 minut, od czasu do czasu lekko mieszając. Wyciągamy z piekarnika, gdy lekko zaczną brązowieć.

Salsę łączymy z drobno posiekaną kolendrą, wylewamy część na dno naczynia, które służy do zapiekania. Na salsie rozkładamy kawałki tortilli, tak by szczelnie ją pokryły. Nakładamy następnie część warzyw, szpinak i część sera. Taką przekładankę powtarzamy 3-4 razy (w zależności od ilości składników i wysokości naczynia). Wierzch nakrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika, na 20 minut, do temperatury 180°C. Ściągamy folię i podpiekamy do momentu, aż ser się zarumieni.

Podajemy z kleksem śmietany i siekaną, zieloną cebulką, solo lub z dodatkiem ulubionej salsy.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025