Warzywa w tempurze

Składniki:

100 g miksu papryk: czerwonej, żółtej, zielonej

100 g szparagów

100 g cebuli

100 g ziemniaków

100 g marchwi

100 g tempury

100 ml zimnej wody

1 szczypta soli

300 ml oleju rzepakowego

Do podania:

sos słodki-chili

Czas:

30 minut

Odkrywamy azjatyckie smaki: Warzywa w tempurze z sosem sweet chilli

Azjatyckie dania od wieków stanowią symbol wspólnego spędzania czasu, radości z jedzenia oraz budowania więzi międzyludzkich przy stole. W kulturze Azji posiłek to nie tylko chwila na zaspokojenie głodu, ale także okazja do dzielenia się smakiem, aromatem i doświadczeniem kulinarnej podróży z bliskimi.

Jednym z dań, które doskonale oddają tę koncepcję, są warzywa w tempurze z sosem sweet chili. Delikatne kawałki warzyw, otulone chrupiącą, złocistą panierką – tempura, podane z aromatycznym sosem sweet chili, stanowią doskonałą propozycję do wspólnego delektowania się smakiem.

Czas na przepis!

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa obierz, oczyść i pokrój w grubsze słupki.
  • Tempurę wsyp do miski i zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj na gładką, gęstą masę. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Olej rzepakowy rozgrzej do temperatury 180 stopni w głębokim garnku lub frytkownicy.
  • Pokrojone warzywa zanurz w przygotowanej tempurze i kładź na rozgrzany olej. 
  • Smaż do uzyskania złocistego koloru, około 3-4 minuty z każdej strony. Wyłóż na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar oleju.
  • Podaj z sosem słodkim-chili do maczania.

Smacznego!

Chcesz samodzielnie przygotować to wyjątkowe danie w domu? Potrzebne składniki takie jak mieszanka do tempury, czy sos sweet chilli znajdziesz w sklepie Azjanatalerzu.pl. Co więcej, skorzystaj z kodu rabatowego OLIMP15, aby otrzymać 15% zniżki na wszystkie produkty! Jest w czym wybierać – w sklepie dostępne są oryginalne, autentyczne produkty z Bliskiego i Dalekiego Wschodu.

Sprawdź sam! Azja na talerzu – Azjanatalerzu.pl – Smak Orientu w Twoim domu

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024