WALENTYNKOWA ZUPA POMIDOROWA Z LUBCZYKIEM

Składniki:

1 puszka pomidorów bez skórki,

1 szklanka bulionu,

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 papryki czerwone – pieczone, bez skórki,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

chili,

cukier, pieprz, sól – do smaku,

śmietana,

makaron ryżowy lub grandine,

pesto z lubczyka: świeży lubczyk, oliwa z oliwek, czosnek, parmezan, pestki słonecznika

Czas:

40 minut

Stare powiedzenie mówi, że „przez żołądek można trafić do serca”. Jeśli więc macie na oku czyjeś serce do zdobycia J, to koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis na naszą pyszną zupę pomidorową z dodatkiem pesto z lubczyka. Zróbcie taką zupę samodzielnie, a sukces murowany!

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażamy cebulę z 1 ząbkiem czosnku – zalewamy pomidorami z puszki, koncentratem, dodajemy pieczoną paprykę, podlewamy bulionem, gotujemy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy chili, cukrem, pieprzem i solą – wykańczamy śmietaną; zestawiamy i dodajemy pesto. Świeży lubczyk miksujemy z ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem i prażonym słonecznikiem – doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby świeży lubczyk możemy zastąpić suszonym i natką pietruszki. Zupę podajemy z makaronem ryżowym albo grandine, udekorowaną kleksem śmietany i świeżym listkiem pietruszki. Gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, po prostu przepyszna!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025