Zupa ogórkowa to jedna z najszybszych, a zarazem najbardziej wyrazistych zup tradycyjnych. Smakuje doskonale, a dodatkowo bardzo łatwo ją przyrządzić również w wersji wegetariańskiej, rezygnując z wkładki mięsnej.
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy dobrze opłukane żeberka lub skrzydełka i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumy, które pojawią się na wywarze i dopiero wtedy możemy posolić wodę. Zwiększamy ogień, dodajemy listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
Gdy woda zacznie wrzeć dorzucamy obraną pietruszkę, seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Po zmiękczeniu ziemniaków, dosypujemy do zupy starte na tarce ogórki kiszone. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Gotujemy jeszcze przez 10 minut, doprawiamy do smaku i podajemy wygłodniałym domownikom.