TORTILLA Z ZIEMNIAKÓW I CEBULI

Składniki:

6 ziemniaków pokrojonych w plastry,

2 cebule pokrojone w plastry,

6 jajek,

sos sojowy Kikkoman,

pieprz,

oliwa

Czas:

45 minut

Tortilla na bazie ziemniaków i cebuli była ulubionym daniem Sancho Pansy, wiernego giermka Don Kichota. Ta wersja hiszpańskiej tortilli zachwyci również Wasze podniebienia. To przykład, że również w wyśmienitych daniach mniej może znaczyć więcej!

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebulę i ziemniaki. Wlewamy sos sojowy i przykrywamy. Dusimy przez 20 minut. Następnie roztrzepujemy jajka, które wlewamy do podduszonych warzyw. Zwiększamy ogień i pieczemy przez 3 minuty. Przewracamy naszą tortillę na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 5 minut. Kroimy na cztery części i serwujemy z dodatkiem ulubionego sosu, świeżymi warzywami, mięsną potrawką lub surówką. Ziemniaczaną tortillę śmiało można nazwać – jednogarnkowym daniem z patelni, bo podana solo również zaspokoi apetyt głodnych domowników.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025