Co powiecie na torcik z marynowanych grillowanych warzyw i kremowego serka? To jedno z naszych ulubionych dań! Spód składa się z chrupiących pełnoziarnistych tostów, a z wierzchu torcik polany jest tajemniczym auszpikiem… Przekonajcie się, jaki jest pyszny!
Wykonanie:
Umyte, pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumieniamy na grillu. Następnie przekładamy je do miseczki i marynujemy we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usuwamy skórkę i ściśle układamy w formie do tortu. Na pieczywo wykładamy serek kremowy, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach kładziemy kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i jeszcze raz serek.
Tak przygotowany torcik dekorujemy pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skrapiamy auszpikiem.
Ciekawostka
Auszpik to galareta powstała z wywaru połączonego z żelatyną. Pozwala ona na dłużej zachować estetyczny wygląd potrawy.