Torcik z marynowanych, grillowanych warzyw i serka kremowego

Składniki:

Składniki (4 porcje):

pokrojona w plastry cukinia (1 sztuka),

pokrojony w plastry bakłażan bez skóry (1 sztuka),

białe szparagi (3 sztuki),

zielone szparagi (3 sztuki),

czerwona papryka bez skóry (1 sztuka),

marynowany karczoch (1 sztuka),

1/2 pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry (1/2 sztuki,

cytryna (1 sztuka),

serek kremowy (500 g),

ciemne pieczywo tostowe (8 kromek),

sól, pieprz biały, pieprz czarny grubo mielony Prymat (do smaku)

 

Do dekoracji:

pomidor (1 sztka),

białe szparagi (2 sztuki),

zielone szparagi (2 sztuki),

rzodkiewka (1 sztuka),

brokuły (kilka różyczek,

bratki (5 kwiatów),

auszpik (100 ml)

Czas:

40 minut

Co powiecie na torcik z marynowanych grillowanych warzyw i kremowego serka? To jedno z naszych ulubionych dań! Spód składa się z chrupiących pełnoziarnistych tostów, a z wierzchu torcik polany jest tajemniczym auszpikiem… Przekonajcie się, jaki jest pyszny!

Wykonanie:

Umyte, pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumieniamy na grillu. Następnie przekładamy je do miseczki i marynujemy we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usuwamy skórkę i ściśle układamy w formie do tortu. Na pieczywo wykładamy serek kremowy, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach kładziemy kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i jeszcze raz serek.

Tak przygotowany torcik dekorujemy pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skrapiamy auszpikiem.

Ciekawostka

Auszpik to galareta powstała z wywaru połączonego z żelatyną. Pozwala ona na dłużej zachować estetyczny wygląd potrawy.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024