Spód do tarty powinien być kruchy i stabilny, tak by ładnie trzymał swoja formę i był dobrą podstawą do wybranego nadzienia. Środek można wypełnić dowolnym farszem mięsno-warzywnym, zalać masą na bazie jajek i śmietany, a następnie zapiec przez kilka minut. Taka tarta będzie doskonała na gorąco, jak i na zimno.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dokładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, wodę i energicznie zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, ustawiając go w pozycji do pieczenie góra/dół. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową, dociskając ją suszonym grochem lub kaszą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie ściągamy folię z kaszą i dopiekamy naszą tartę jeszcze przez 5 minut. Przed nałożeniem farszu – ciasto studzimy.