TARTA WYTRAWNA

Składniki:

250 g mąki,

125 g masła,

1 żółtko,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

60 ml wody,

sól

Czas:

30 minut

Spód do tarty powinien być kruchy i stabilny, tak by ładnie trzymał swoja formę i był dobrą podstawą  do wybranego nadzienia.  Środek można wypełnić dowolnym farszem mięsno-warzywnym, zalać masą na bazie jajek i śmietany, a następnie zapiec przez kilka minut. Taka tarta będzie doskonała na gorąco, jak i na zimno.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dokładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, wodę i energicznie zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury  180°C, ustawiając go w pozycji do pieczenie góra/dół. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową, dociskając ją suszonym grochem lub kaszą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie ściągamy folię z kaszą i dopiekamy naszą tartę jeszcze przez 5 minut. Przed nałożeniem farszu – ciasto studzimy.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024