Próbowaliście kiedyś ciasta z łososiem? Kto powiedział, że tarta musi być słodka! Przedstawiamy połączenie ciasta, łososia i szpinaku, które nadaje się nie tylko na deser, ale i na pyszny, pożywny obiad! Sprawdź, jak zrobić łososiową tartę i zaskocz najbliższych nietuzinkowym posiłkiem.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone masło. Następnie dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą, gładką masę. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Farsz:
Drobno siekamy szpinak. Następnie kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak – całość smażymy jeszcze kilka minut.
Następnie dokładamy serek ricotta, drobno posiekany koperek i rozdrobnionego łososia.
Gotowy farsz wykładamy na podpieczony spód tarty i zalewamy mieszanką śmietany z jajkami. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.