Tarta szpinakowa z łososiem i ricottą

Składniki:

Ciasto:

120 g masła,

200 g mąki,

1 żółtko,

szczypta soli

 

Farsz:

200 g szpinaku,

1 cebula,

4 ząbki czosnku,

150 g sera ricotta,

śmietana 15%,

2 jajka,

100 g łososia świeżego lub wędzonego,

2 łyżki oliwy z oliwek,

sól,

pieprz

Czas:

90 minut

Próbowaliście kiedyś ciasta z łososiem? Kto powiedział, że tarta musi być słodka! Przedstawiamy połączenie ciasta, łososia i szpinaku, które nadaje się nie tylko na deser, ale i na pyszny, pożywny obiad! Sprawdź, jak zrobić łososiową tartę i zaskocz najbliższych nietuzinkowym posiłkiem. 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone masło. Następnie dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą, gładką masę. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 min.

Farsz:
Drobno siekamy szpinak.  Następnie kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak – całość smażymy jeszcze kilka minut.

Następnie  dokładamy  serek  ricotta,  drobno  posiekany  koperek  i  rozdrobnionego  łososia.

Gotowy  farsz  wykładamy  na  podpieczony  spód tarty  i  zalewamy  mieszanką  śmietany  z  jajkami.  Całość pieczemy  25  minut  w temperaturze  180°C.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025