TARTA POROWO-ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

spód do tarty

150 g ziemniaków

150 g pora,

1 puszka tuńczyka (140g),

100 g serka topionego,

200 ml śmietany,

2 jajka,

2 ząbki czosnku,

50 g masła,

sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

tymianek

Czas:

70  minut

Szybko, smacznie, aromatycznie – tarta z tuńczykiem. Przepyszna na ciepło i na zimno. Choć por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny, przekonacie się, że w farszu idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy i kroimy w plastry. Pora siekamy drobno i podsmażamy na maśle, dodając czosnek i tymianek. Łączymy z tuńczykiem, serkiem topionym i ziemniakami. Doprawiamy do smaku, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Pieczemy w 180°C przez 25 minut.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025