Tarta czekoladowa

Składniki:

3 tabliczki czekolady gorzkiej,

150 ml mleka,

200 ml śmietany 30%,

3 jajka,

3 łyżki cukru,

ciasto kruche słodkie,

dodatki wg. uznania np. skórka z pomarańczy, orzechy, mięta, rodzynki, migdały

Czas:

20 minut + czas chłodzenia w lodówce

Można by ją również nazwać „czekoladową pokusą”, gdyż swoim smakiem skusi każdego. Doskonała o każdej porze roku. Latem można ją podawać mocno schłodzoną z dodatkiem sezonowych owoców (malin, truskawek). Zimą – mocno czekoladowy smak doskonale przełamie odrobina świeżej mięty i gorąca, aromatyczna kawa.

PRZYGOTOWANIE: 

Zagotować mleko i rozpuścić w nim czekoladę. Ubić jajka z cukrem i zalać zagotowaną śmietaną. Dodać wybrane dodatki i rozpuszczoną czekoladę. Powstałą masę wylać na  upieczony, kruchy spód, a następnie odstawić do wystudzenia i zastygnięcia.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025