TAPENADA

Składniki:

Ilość na 6-8 porcji:

350 g czarnych oliwek bez pestek,

50 g anchois,

100 g tuńczyka w oliwie,

3 zmiażdżone ząbki czosnku,

1 łyżeczka świeżego oregano,

1 łyżka kaparów,

60 ml oliwy Extra Virgin,

2 łyżki koniaku lub brandy,

sól, świeżo zmielony pieprz

Czas:

15 minut

SZYBKA PRZYSTAWKA, KTÓRA ZAWSZE SMAKUJE DOSKONALE. JEŚLI CHCEMY ZAMIENIĆ ZWYKŁĄ PRZEKĄSKĘ GRILLOWĄ NA COŚ WYJĄTKOWEGO, TO TAKA PROPOZYCJA JEST STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ!

PRZYGOTOWANIE:

Oliwki, anchois, tuńczyka, czosnek, kapary i oregano miksujemy blenderem ręcznym lub rozgniatamy w moździerzu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do powstałej pasty dodajemy oliwę i łyżkę koniaku. Przekładamy do miski i polewamy resztą alkoholu. Koniak można z powodzeniem zastąpić brandy. Słono-czosnkowy smak tapenady świetnie komponuje się z lekko kwaskowym smakiem razowego chleba na zakwasie, rybami, ziemniaczanym purée, makaronami i grillowanymi warzywami. Takie połączenia to pary idealne!

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025