Tagliatelle z polędwiczką wieprzową i sosem kurkowym

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle,

1,2 kg polędwiczki wieprzowej,

150 g marynaty do wieprzowiny,

30 ml oleju,

tymianek – do smaku,

450 g zupy krem z kurek,

200 g kurek,

100 g cebuli,

80 g boczku wędzonego,

100 ml wina białego wytrawnego,

100 g śmietany,

pasta truflowa,

pieprz i sól,

1 pęczek natki pietruszki

Czas:

45 minut

Wykwintne danie, idealne na wyjątkowe okazje. Połączenie kurek i polędwiczki to znany i zgrany duet. Z użyciem niewielkiej ilości pasty truflowej podkreślamy wyrafinowany smak. Danie jest niezwykle aromatyczne!

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente. Polędwiczkę kroimy, delikatnie rozbijamy, skrapiamy olejem, doprawiamy i grillujemy. Podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i boczek, dodajemy odsączone kurki i chwilę zasmażamy. Całość podlewamy winem i redukujemy o połowę.

Zupę kurkową łączymy z wodą i zagotowujemy. Delikatnie zabielamy śmietaną. Mieszamy zupę z przesmażonymi składnikami i gotujemy na wolnym ogniu. Doprowadzamy do konsystencji sosu. Makaron podajemy z grillowanymi polędwiczkami, posypujemy natką pietruszki. Dla podkreślenia wyrafinowanego smaku, całość polewany pastą truflową.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024