Szparagi otulone boczkiem w sosie holenderskim

Składniki:

1 kg zielonych szparagów,

0,30 kg boczku wędzonego w plasterkach,

3 jajka,

0,10 kg masła,

0,10 kg musztardy,

pomidorki koktajlowe,

natka pietruszki,

estragon,

sól,

pieprz

Czas:

20 minut

Sezon na szparagi trwa! Wartości odżywcze tych warzyw znane są od wieków. Proponujemy Wam prostą przystawkę, która z pewnością robi wrażenie, a przy okazji świetnie smakuje. Zielone szparagi otulone boczkiem to danie, którego z pewnością musicie spróbować!

PRZYGOTOWANIE:

Myjemy szparagi i odłamujemy najtwardsze końce. Następnie łączymy je po trzy/cztery sztuki i otulamy boczkiem.

Przygotowujemy sos holenderski: mieszamy ze sobą żółtka, musztardę i masło. Wkładamy szparagi do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i estragonem wedle uznania. Gotową potrawę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024