Spaghetti z cukinią

Składniki:

500 g makaronu,

2 cukinie,

2 łyżki oliwy,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

250 g świeżego szpinaku,

100 g pesto z bazylii,

parmezan,

świeża bazylia lub roszponka,

pieprz, sól

Czas:

40 minut

Makaron ze szpinakiem to zawsze idealne połączenie. Do tego cukinia, która doskonale się z nimi komponuje i dodaje daniu nowego oblicza.

 

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy makaron. Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i grillujemy cukinię z obu stron, aż się zarumieni. Doprawiamy pieprzem i solą. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i dusimy 3 minuty. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Na ciepłym talerzu układamy cukinię, szpinak i wieżę z makaronu. Posypujemy parmezanem i dekorujemy ziołami.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024