Pyszny i aromatyczny towarzysz każdej uczty grillowej. Podany z pieczonym mięsem czy ulubioną surówką, będzie doskonałym dopełnieniem ich smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Słonecznik prażymy na złoty kolor i miksujemy blenderem, powoli dolewając szklankę gorącej wody. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy zmiksowany słonecznik, pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy roztarty w palcach majeranek i cząber. Cedzimy sos z listków, ziela i ziół. Miksujemy, dolewamy wodę (jeśli jest zbyt gęsty). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i trochę soku z cytryny. Gorącym sosem możemy polać grillowane mięso, warzywa czy kaszę.