SOS Z PRAŻONYCH PESTEK SŁONECZNIKA

Składniki:

Ilość na 2-3 porcje):

 

1 szklanka pestek słonecznika,

1 duża cebula,

2 szklanki gorącej wody,

1 płaska łyżeczka majeranku,

½ łyżeczki cząbru – opcjonalnie,

2-3 listki laurowe,

2-3 kulki ziela angielskiego,

2 ząbki czosnku,

olej do smażenia,

sok z cytryny,

sól, pieprz ziołowy.

Czas:

30 minut

Pyszny i aromatyczny towarzysz każdej uczty grillowej. Podany z pieczonym mięsem czy ulubioną surówką, będzie doskonałym dopełnieniem ich smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik prażymy na złoty kolor i miksujemy blenderem, powoli dolewając szklankę gorącej wody. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy zmiksowany słonecznik, pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy roztarty w palcach majeranek i cząber. Cedzimy sos z listków, ziela i ziół. Miksujemy, dolewamy wodę (jeśli jest zbyt gęsty). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i trochę soku z cytryny. Gorącym sosem możemy polać grillowane mięso, warzywa czy kaszę.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024