Tego sosu nie może zabraknąć na talerzu z dobrym grillowanym mięsem. Doskonale uzupełni smak serów czy kanapek. Wariacji na jego temat jest tyle, ilu kucharzy, ale baza składników pozostaje niezmienna i gwarantuje, że przygotujemy prawdziwie amerykański, bogaty smakowo sos BBQ.
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy ketchup, pokrojone śliwki, cukier, paprykę wędzoną, ocet, sos Worcestershire i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po przestudzeniu, miksujemy na gładki sos, regulując jego kwaskowatość ilością octu winnego oraz przyprawiamy do smaku.