SMAŻONY MAKARON BAMI GORENG

Składniki:

450 g krewetek, 

450 g fileta z piersi kurczaka, 

600 g makaronu jajecznego, 

240 g bok choy lub białej kapusty, 

270 g czerwonej papryki,

120 g cebuli,      

300 g pomidorów,      

150 g kiełków fasoli,     

240 g tofu,     

2 jaja,     

450 ml sosu chili,    

sól – do smaku,

młoda cebulka – do dekoracji,

szalotka – do dekoracji

Czas:

40 minut

Bami Goreng to pochodzące z Indonezji proste w przygotowaniu i niesamowicie aromatyczne danie z makaronem. Idealne dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy jednak nie przepadają za zbyt pikantnym smakiem. Bami goreng wyróżnia się korzenno-słodkim aromatem i nie musi być bardzo ostre.

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki i kurczaka czyścimy. Kurczaka kroimy w kostkę. Makaron gotujemy. Warzywa myjemy i kroimy: bok choy/kapustę, paprykę i cebulę w paski, pomidory w kostkę. Krewetki i kurczaka smażymy na woku i odstawiamy. Na osobnym woku podsmażamy warzywa, kiełki fasoli i makaron, na koniec dodajemy jaja tak, by się ścięły. Dodajemy do smaku sos chili i sól. Mieszamy z krewetkami i kurczakiem. 

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024