Salbutes to idealna meksykańska przekąska, którą można przygotować na spotkanie z przyjaciółmi. Podczas wspólnego oglądania meczu świetnie nasyci, zgłodniałych nie tylko sportowych wrażeń, kibiców.
PRZYGOTOWANIE:
Na małej patelni, na dużym ogniu, pod przykryciem, umieszczamy pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę z dodatkiem zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy cebulę do małej miski z octem, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do marynowania w temperaturze pokojowej, na co najmniej 30 minut.
Tortille podpiekamy na złocisty kolor na małej patelni, z dodatkiem łyżki oliwy. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu został odsączony.
Na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą, wrzucamy pokrojoną w cienkie piórka białą cebulę z 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy przez około 4 minuty do czasu, aż cebula jest miękka. Dodajemy oregano i podsmażamy dalej przez 1 minutę. Dorzucamy posiekane mięso indyka i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
SOS PAPRYKOWO-CYTRUSOWY:
W małej misce łączymy ze sobą posiekaną drobno chili, sok z limonki, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
PODANIE:
Na przygotowaną tortillę, którą możemy podzielić na mniejsze kawałki, wykładamy kolejno: masę cebulowo-mięsną, plastry awokado, odrobinę poszatkowanej kapusty, kilka piórek marynowanej czerwonej cebuli i polewamy sosem paprykowo-cytrusowym.