Sałatka z wątróbek i gruszki

Składniki:

wątróbka drobiowa,

boczek wędzony (plastry),

gruszki konserwowe,

rukola,

sałata lodowa,

ser lazur,

sos sałatkowy ogrodowy,

350 ml wody,

100 ml oleju,

70 g mrożonych malin,

pieprz i sól

Czas:

30 minut

Niedroga propozycja na szybką i sytą sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad lub przekąska na przyjęcia. Wątróbka idealnie komponuje się z delikatnym smakiem gruszki, a malinowy sos winegret dopełnia kompozycji.

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbki zawijamy w plastry boczku, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gruszki kroimy w plasterki i łączymy je z sałatami. Dodajemy usmażoną wątróbkę, na wierzch kładziemy plasterek sera lazur.

Sos sałatkowy ogrodowy łączymy z wodą, rozmrożonymi malinami i olejem, dokładnie mieszamy. Część wody możemy zastąpić sokiem z gruszek, dzięki czemu winegret nabierze bardziej owocowego charakteru.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025