SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, AWOKADO I SERA PLEŚNIOWEGO

Składniki:

0,5 kg buraków,

2 sztuki awokado,

200 g sera pleśniowego (może być feta),

cebula dymka,

rukola,

pestki dyni,

połówka cytryny,

sól, pieprz do smaku

 

DRESSING:

2 łyżki miodu,

1 łyżka musztardy rosyjskiej,

sok z 1 cytryny,

4 łyżki oliwy z oliwek

Czas:

35 minut

Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach. Ich właściwości odżywcze i prozdrowotne, a  także szeroka gama możliwych zastosowań w  kuchni, pozwala na korzystanie z  nich bez narażania się na kulinarną nudę. Nasza sałatka jest tego doskonałym przykładem! Spróbujcie koniecznie.

PRZYGOTOWANIE:

Małe buraczki pojedynczo zawijamy w folię i pieczemy w 200°C przez godzinę. Następnie obieramy je i kroimy w kosteczkę, dodajemy awokado pokrojone również w kostki i skropione sokiem z cytryny – dzięki czemu nie ściemnieje. Dokładamy pokrojony lub pokruszony ser i pozostałe składniki. Przyrządzony dressing mieszamy z sałatką, doprawiamy do smaku i całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025