Sałatka z marynowanej marchewki z prażonymi migdałami

Składniki:

5 porcji:

350 g marchwi,

30 ml oleju do smażenia,

pół łyżeczki soli wędzonej,

35 ml wrzątku,

35 ml sosu sojowego,

25 ml octu jabłkowego,

pół łyżeczki ziaren kolendry,

2,5 imbiru,

55 ml oleju lnianego.

Sałatka:

5 garści rukoli,

50 g prażonych migdałów.

Dressing:

110 ml oliwy,

12 ml octu balsamicznego,

15 ml syropu klonowego,

2,5 g imbiru,

sól,

pieprz

Czas:

15 minut + czas marynowania marchewki

Próbowaliście kiedyś marynowanej marchwi? Jeśli nie, to właśnie macie okazję! To główna bohaterka naszej nowej sałatki. Występuje w niej w akompaniamencie rukoli i prażonych migdałów. Sprawdźcie jak smakuje z imbirem i kolendrą!

 

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę należy zamarynować dzień przed podaniem sałatki.

Marynowanie marchewki:
Marchewkę obieramy obieraczką, tworząc z niej długie wstęgi. Wrzucamy do miski, zalewamy olejem i łyżeczką soli. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy paski marchwi. Rozgrzewamy piec do 180 stopni C. Marchewkę przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok.10-12  minut, mieszając dwa razy. Po wyjęciu z piekarnika, marchewka powinna być miękka – nie chrupiąca. Następnie we wrzątku rozpuszczamy sól, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, rozdrobnione ziarna kolendry i olej lniany. Całość dokładnie mieszamy. Marchewki przekładamy do pojemnika i zalewamy je przygotowaną zalewą. Mieszamy i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Sałatka:
Łączymy przygotowaną marchewkę z rukolą. Łączymy ze sobą składniki dressingu: oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, imbir, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy marchewkę i rukolę. Dokładnie mieszamy. Na patelni prażymy migdały i posypujemy nimi naszą sałatkę.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025