Próbowaliście kiedyś marynowanej marchwi? Jeśli nie, to właśnie macie okazję! To główna bohaterka naszej nowej sałatki. Występuje w niej w akompaniamencie rukoli i prażonych migdałów. Sprawdźcie jak smakuje z imbirem i kolendrą!
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę należy zamarynować dzień przed podaniem sałatki.
Marynowanie marchewki:
Marchewkę obieramy obieraczką, tworząc z niej długie wstęgi. Wrzucamy do miski, zalewamy olejem i łyżeczką soli. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy paski marchwi. Rozgrzewamy piec do 180 stopni C. Marchewkę przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok.10-12 minut, mieszając dwa razy. Po wyjęciu z piekarnika, marchewka powinna być miękka – nie chrupiąca. Następnie we wrzątku rozpuszczamy sól, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, rozdrobnione ziarna kolendry i olej lniany. Całość dokładnie mieszamy. Marchewki przekładamy do pojemnika i zalewamy je przygotowaną zalewą. Mieszamy i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sałatka:
Łączymy przygotowaną marchewkę z rukolą. Łączymy ze sobą składniki dressingu: oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, imbir, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy marchewkę i rukolę. Dokładnie mieszamy. Na patelni prażymy migdały i posypujemy nimi naszą sałatkę.