Sałatka z makaronem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

250 g makaronu,

100 g szynki parmeńskiej

100 g suszonych pomidorów,

300 g mozzarelli w kulkach,

100 g szpinaku baby,

25 g sosu sałatkowego – włoskiego,

10 ml octu balsamicznego,

20 ml miodu

Czas:

Łączy najlepsze włoskie smaki. Połączenie słonej szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów, łagodnej mozzarelli i aromatycznego dressingu sprawi, że przeniesiesz się wprost pod niebo słonecznej Italii.

PRZYGOTOWANIE:

Sos włoski mieszamy w zimnej wodzie i oleju, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Odstawiamy na 10 minut. Makaron gotujemy i odcedzamy. Mieszamy z liśćmi szpinaku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na talerzu układamy wymieszane składniki, kulki mozzarelli i lekko rozerwane płaty szynki parmeńskiej. 

Można według własnego uznania udekorować kwiatami jadalnymi, ziołami lub orzechami.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025