Sałatka gyros

Składniki:

2 filety z kurczaka,

sałata pekińska,

duży pomidor,

ogórek,

mała puszka kukurydzy,

mała cebula,

sól,

pieprz,

czarnuszka.

 

Sos:

majonez,

keczup,

przyprawa do gyrosa,

sambal

Czas:

Sycąca, lekko pikantna sałatka, prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na lekki obiad, lunch w pracy czy spotkanie ze znajomymi. Z akcentem czarnuszki – niezwykle oryginalna propozycja, której trzeba spróbować!

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową, kładziemy na niej kurczaka. Filety grillujemy po każdej stronie od 3 do 8 minut, w zależności od grubości fileta, tak by pojawiły się na nim ciemniejsze paski. Mięso studzimy i kroimy w grube paski.

Sałatę pekińską myjemy, suszymy i rwiemy, wrzucamy do dużej misy. Pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, a cebulę w piórka, przekładamy składniki do misy. Dodajemy kukurydzę i kurczaka, oprószamy wszystko pieprzem i solą, dodajemy sos i mieszamy. Na koniec sałatkę delikatnie posypujemy czarnuszką.

Sos:

W naczyniu rozrabiamy sos: dwie łyżki majonezu, łyżkę keczupu, łyżeczkę sambalu oraz dosypujemy do smaku przyprawę do gyrosa.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025