SAŁATKA GRYCZANA Z BURAKAMI

Składniki:

Ilość dla 4 osób:

2 duże buraki,

1 łyżeczka startego imbiru,

1 ząbek czosnku,

1 łyżka octu winnego,

250 g kaszy gryczanej (pół na pół prażonej i nieprażonej),

2 łyżki marynowanych cebulek,

100 g sera feta,

kiełki słonecznika i listki kolendry do dekoracji,

sok z cytryny,

sól,

olej

Czas:

60 minut

Lekka, zdrowa i pożywna sałatka sprawdzi się doskonale zarówno na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Pięknie wygląda i smakuje doskonale. Szklanka zielonej herbaty będzie stanowiła świetne uzupełnienie i podkreśli jej smak.

 

PRZYGOTOWANIE: 

Buraki szorujemy, gotujemy w wodzie na półmiękko przez około 40 minut. Studzimy, obie­ramy, kroimy w kostką. Imbir, posiekany czosnek, ocet winny i szczyptę soli mieszamy z 2 łyżkami oleju. Zalewamy buraki. Kaszę gotujemy w połowie litra osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju. Odcedzamy, stu­dzimy. Dodajemy buraki i osaczone cebulki, kiełki i kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy z kostkami sera feta.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025