Mistrz niedzielnego obiadu
Czy istnieje przepis na idealny rosół? Zdań jest tyle, ile oczek na jego złocistej powierzchni. Sprawdźcie nasz przepis na rosół drobiowo-wołowy z makaronem i podzielcie się opinią swoją i swoich gości. Pamiętajcie, że droga do serca wiedzie przez żołądek, więc nie żałujcie lubczyku!
Rosół zajmuje ważne miejsce w naszych sercach i budzi najcieplejsze wspomnienia związane z rodzinnym domem. Króluje podczas niedzielnych obiadów w polskich domach, podaje się go na przyjęciach weselnych, gotujemy go także najbliższym, których dopadło przeziębienie. Receptury na jego przygotowanie różnią się w każdym domu, a każda z nich ma swoich zwolenników. My przedstawiamy dziś nasz tajemny przepis na to kultowe danie!
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie myjemy mięso i zalewamy je zimną wodą. Cebulę kroimy na pół i opalamy na palniku lub patelni. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy (nie obierajcie ich – to w skórkach kryje się to, co najlepsze). Korzeń selera kroimy na mniejsze części, a czosnek przecinamy na pół. Wszystkie warzywa, lubczyk i pieprz dodajemy do garnka z wodą i mięsem. Gotujemy na wolnym ogniu – musimy pamiętać o zbieraniu szumowin z wierzchu (przydatna będzie łyżka cedzakowa lub sitko). Wywar gotujemy przez 3 godziny, by uzyskać głęboki smak.
Pro tip: Pamiętajcie, że lepiej jest dokładnie umyć warzywa, niż je obierać – w ich skórkach kryje się najwięcej smaku!
Musimy przyznać, że stworzenie przepisu na pyszny rosół drobiowo-wołowy z makaronem to nie lada wyzwanie! Długo doskonaliliśmy proporcje i składniki, aż udało nam się skomponować je w najlepszym połączeniu. Rosół to nie tylko potrawa, przecież to najzdrowsze lekarstwo, a o jego działaniu pisze wiel. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi rosół nigdy wam się nie znudzi!
Gdy rosół jest już gotowy, gotujemy makaron i możemy podawać naszym gościom – dodatek siekanej natki pietruszki jest obowiązkowy.
Sprawdźcie sami i przekonajcie się, jak smakuje nasz rosół!