Risotto warzywne

Składniki:

300 g ryżu (arborio lub carnaroli),

1,5 l bulionu drobiowego,

125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie),

50 g chudego wędzonego boczku,

1 marchewka,

1 cebula,

1 łodyga selera naciowego,

1 cukinia,

100 g groszku,

100 g fasolki (opcjonalnie),

100 g bobu,

3 łyżki masła,

50 g parmezanu,

świeża bazylia,

pieprz i sól

Czas:

60 minut

Risotto z samymi warzywami doskonale smakuje o każdej porze roku. Podstawą udanego dania jest dobry ryż o okrągłych ziarnach. Zadba o konsystencję dania i dobrze wchłonie sos. 

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, cebulę, cukinię i selera kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy marchewkę, seler i boczek. Całość należy zrumienić. Dodajemy ryż i przesmażamy aż ziarenka ryżu będą szkliste. Dolewamy wino i szybko mieszając odparowujemy. Dodajemy trochę bulionu, cukinię i mieszamy. Kontynuujemy dolewanie bulionu i mieszamy. Po 10 minutach dodajemy groszek, fasolkę i bób (najlepiej obrany). Gotujemy aż prawie cały płyn się wchłonie a ryż będzie miękki. Doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, ser i posiekaną bazylię.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024