Risotto z samymi warzywami doskonale smakuje o każdej porze roku. Podstawą udanego dania jest dobry ryż o okrągłych ziarnach. Zadba o konsystencję dania i dobrze wchłonie sos.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę, cebulę, cukinię i selera kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy marchewkę, seler i boczek. Całość należy zrumienić. Dodajemy ryż i przesmażamy aż ziarenka ryżu będą szkliste. Dolewamy wino i szybko mieszając odparowujemy. Dodajemy trochę bulionu, cukinię i mieszamy. Kontynuujemy dolewanie bulionu i mieszamy. Po 10 minutach dodajemy groszek, fasolkę i bób (najlepiej obrany). Gotujemy aż prawie cały płyn się wchłonie a ryż będzie miękki. Doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, ser i posiekaną bazylię.