RAVIOLI Z SOSEM BOLOGNESE

Składniki:

500 g mąki tortowej,

4 jajka,

4-5 łyżek wody,

3 łyżki oliwy,

1 łyżeczka soli.

 

FARSZ:

500 g mielonego mięsa,

2 cebule,

3 ząbki czosnku,

1 puszka pomidorów Pelati,

1 mały słoik koncentratu pomidorowego,

200 g parmezanu,

1 jajko do smarowania,

zioła prowansalskie,

sól, pieprz

Czas:

Mięsne nadzienie, mocno pomidorowy sos w połączeniu z delikatnym, lekkim ciastem to z pewnością propozycja dla tych, którzy przede wszystkim lubią dużo i dobrze zjeść. Jeśli lubicie włoska kuchnię i makarony, to pierożki ravioli będą Waszym numerem jeden!

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto najlepiej jest wyrabiać w malakserze. Wszystkie składniki wsypujemy do malaksera i mieszamy. Gotowe   ciasto wkładamy do worka foliowego i odstawiamy na 20 minut. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i koncentrat. Dolewamy trochę wody i dusimy przez ok. 20 minut, doprawiamy do smaku i studzimy, a na końcu dodajemy starty parmezan. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki; na jeden krążek nakładamy farsz, a drugi smarujemy jajkiem i przykrywamy część z nadzieniem. Ravioli gotujemy i podajemy z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2025