Ratatuj przyrządzane jest ze składników, o które łatwo w sezonie letnio-jesiennym. Zazwyczaj podawane jako samodzielne danie, dodatek do pieczeni lub na zimno jako przystawka. Sekret smaku to doskonałe warzywa i konsekwencja w przestrzeganiu zasad podanych w przepisie.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię, bakłażana, marchew i cebulę kroimy w półplasterki. Paprykę i obrane ze skórki pomidory, siekamy w drobną kostkę. Warzywa po kolei podsmażamy na patelni, każde osobno, bo charakteryzuje je różny stopień miękkości. Gotowe wrzucamy do gęsiarki, dodajemy posiekany czosnek, pomidory i ciecierzycę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Serwujemy posypane mozzarellą. Nasz ratatuj wybornie smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do ulubionego mięsa.