Quiche ze szparagami i zielonym groszkiem

Składniki:

Quiche:

150 g białej cebuli,

1 ząbek czosnku,

75 g zielonej fasolki,

75 g groszku,

10 g szparagów,

100 g pomidorów,

250 ml śmietany 30%,

5 jajek,

sól,

pieprz.

 

Ciasto:

175 g masła lub margaryny,

350 g mąki pszennej,

40 ml mleka

Czas:

50 minut

Słone, kruche ciasto z pysznym nadzieniem, zalane jajeczno-śmietanowym sosem – to quiche! Poznajcie przepis na zdrowe i sycące ciasto z dodatkiem warzyw.

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto, łącząc ze sobą mąkę, margarynę i mleko. Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm i rozkładamy je na blaszce. Następnie mrozimy, a gdy już się zamrozi, wkładamy do piekarnika na 12 min i pieczemy je w temperaturze 160 stopni.

Na upieczonym spodzie ciasta układamy: groszek, fasolkę, szparagi. Kroimy cebulę w plasterki i pomidora w kostkę.

Przygotowujemy sos, mieszając śmietanę z jajkami. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zalewamy nasze ciasto przygotowanym sosem i pieczemy ok.10 min w temperaturze 140 stopni C.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024