QUICHE

Składniki:

250g mąki pszennej

110g zimnego masła

1 żółtko

szczypta soli

2 łyżki zimnej wody

Czas:

90 minut

PYSZNE I SYCĄCE

Zimą chętnie wybieramy ciepłe i sycące dania, dlatego dziś mamy dla Was taką właśnie propozycję 🙂 Quiche to coś w rodzaju słonej tarty, jednak w przeciwieństwie do niej, tutaj w farszu zawsze znajdziemy jajka oraz mleko lub śmietanę. Podane na gorąco, prosto po upieczeniu, smakuje rewelacyjnie i przyjemnie rozgrzewa w zimowe popołudnia.
Jako dodatki do quiche możemy wybrać warzywa, rybę, mięsa – co tylko trafia w nasz kulinarny gust.
Poniżej znajdziecie przepis na niezwykle popularne quiche lorraine oraz pomysły na inne wersje tego dania.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto wyrabiamy szybko ze wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto wkładamy do foremki, dociskając brzegi. Przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy wysypanym na papier grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Kiedy ciasto się piecze, na patelni przesmażamy posiekany drobno boczek. Następnie łączymy go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przyprawiamy i wylewamy masą na upieczone już ciasto. Całość posypujemy z wierzchu serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 min.

Inne pomysły na dodatki do quiche:

  • cukinia, feta, szynka
  • pieczarki, pomidory
  • szpinak, łosoś
  • pieczarki, kurczak
  • boczek, por, ser cheddar
  • wędzony łosoś, gruszka, ser camembert.

Proponowane przepisy

#WybieramCodziennie

Gastromall Group sp. z o.o. © 2024